Forum Przepisy i porady na udane wypieki domowe
Wypieki - ciasta, ciasteczka, torty i potrawy na KAZDĄ OKAZJĘ - poleć własne przepisy na stronie z Tarnowa
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Chleb żytnio-pszenny:

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Przepisy i porady na udane wypieki domowe Strona Główna -> Bułki / chleb
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bartolus
Zawodowiec Forum
Zawodowiec Forum



Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 674
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/10

PostWysłany: Nie 16:50, 15 Lip 2007    Temat postu: Chleb żytnio-pszenny:

Składniki:

1 kg żytniej mąki razowej
1 kg pszennej mąki razowej
1 l zsiadłego mleka, serwatki lub maślanki
2 jaja
5 dkg drożdży
1-2 dkg kminku
2 dkg soli


Połowę mąki wymieszać z zsiadłym mlekiem i dodać rozpuszczone w ciepłej osłodzonej wodzie drożdże. Zamieszać. Powierzchnię posypać lekko mąką i zostawić na 2 godziny do wyrośnięcia.
Po tym czasie rozczyn roztrzepać drewnianą łyżką.

Pozostałą mąkę wysypać do niecek (lepiej się wyrabia), dodać rozczyn i dokładnie ciasto wyrobić (10 minut na 1 kg ciasta).
Dodać jaja , kminek i sól.


Powierzchnię wyrobionego tak ciasta (ciasto nie powinno się kleić do rąk, a jeśli się klei, trzeba wyrabiać dalej) zwilżyć letnią wodą i pozostawić do wyrośnięcia (przykryć lnianym płótnem).

Wyrośnięte ciasto ułożyć w 2 formach po ok. 1 kg i jeszcze raz odczekać aż podrośnie.

Piec w piekarniku (piecu chlebowym) w temp. 180 stopni przez 45 minut.
Tak upieczony chleb zachowuje świeżość kilka dni.

UWAGA:


Żyto i pszenicę mielić w młynku - można mielić w młynku do kawy.


Tajemnica jakości chleba pieczonego tkwi w tym, aby mielić ziarno i piec chleb tego samego dnia.

Przepis na chleb jest niezbyt pracochłonny i tani (1 kg chleba ok. 3 zł), może przyda się komuś i pozwoli odejść od sprzedawanego pieczywa z ulepszaczami.



Przepis sciągnięty specjalnie dla www.wypieki.fora.pl







Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dawid2
Administrator
Administrator



Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 610
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/10
Skąd: Tarnów

PostWysłany: Pon 18:15, 16 Lip 2007    Temat postu:

ooo, pierwszy przepis w tej kategorii, brzmi zachęcająco! Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Bartolus
Zawodowiec Forum
Zawodowiec Forum



Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 674
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/10

PostWysłany: Pon 20:16, 16 Lip 2007    Temat postu:

Dziękuje za uznanie, teraz na forum nowej generacji jest ta kategoria, więc myśle że przepisów na chleb lub inne pieczywo będzie znacznie więcej Wink Arrow

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dawid2
Administrator
Administrator



Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 610
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/10
Skąd: Tarnów

PostWysłany: Czw 11:20, 23 Sie 2007    Temat postu:

Pewnie, w szczególności zachęcamy do wstawiania przepisów w tej kategorii doświadczone osoby, które potrafią wypiekać chleb itp. i chcą podzielic sie swoją receprurą z naszymi Użytkownikami i Agentami Forum. Gawarancja tego, ze tradycyjne pieczenie chleba nie przejdzie do historii

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Bartolus
Zawodowiec Forum
Zawodowiec Forum



Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 674
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/10

PostWysłany: Pią 15:36, 24 Sie 2007    Temat postu:

Dokladnie tak, masz racje, jak zawsze. Wink Arrow Very Happy Smile Cool

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Bartolus
Zawodowiec Forum
Zawodowiec Forum



Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 674
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/10

PostWysłany: Śro 0:25, 29 Sie 2007    Temat postu:

Dziękuje, ale nie zawsze mam racje, TYLKO jedna osoba ma zawsze racje, TYLKO jedna Cool Very Happy Smile Wink Cool Very Happy Smile Laughing Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dawid2
Administrator
Administrator



Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 610
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/10
Skąd: Tarnów

PostWysłany: Sob 19:26, 08 Wrz 2007    Temat postu:

Wiem nawet jaka, ale fani czesia i nowego sącza nie wiedzą

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Bartolus
Zawodowiec Forum
Zawodowiec Forum



Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 674
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/10

PostWysłany: Sob 19:33, 08 Wrz 2007    Temat postu:

oczywiście, że nie wiedzą, oni są zafascynowani czesiem i biedronką, oczywiście wiadomo jaką biedronką Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Przepisy i porady na udane wypieki domowe Strona Główna -> Bułki / chleb Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin