Forum Przepisy i porady na udane wypieki domowe
Wypieki - ciasta, ciasteczka, torty i potrawy na KAZDĄ OKAZJĘ - poleć własne przepisy na stronie z Tarnowa
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy  GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Strucla drożdżowa z makiem

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Przepisy i porady na udane wypieki domowe Strona Główna -> Ciasta
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Bartolus
Zawodowiec Forum
Zawodowiec Forum



Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 674
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/10

PostWysłany: Sob 13:06, 01 Gru 2007    Temat postu: Strucla drożdżowa z makiem

Składniki na 2 strucle [20 porcji]:

Ciasto:

3 szklaniki mąki przennej
1/3 kostki masła lub margaryny [8dag]
3/4 szklanki cukru [15dag]
1 szklanka mleka
1 czubata łyżka drożdzy [3dag]
6 jajek [2 całe i 4 żóltka]
5 dag rodzynek
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki olejku waniliowego lub arokowego
masło lub margaryna do wysmarowania papierów

Masa makowa:

2 szklanki maku niebieskiego [30dag]
4/5 szklanki cukru [15dag]
2 jajka [białka]
2 łyżki bułki tartej [3dag]
5 lyżek skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
10 dag migdałów lub olejek migdałowy
1/2 szklanki cukru pudru [10dag]
2 jajka [białka]
1/3 łyżeczki olejku rumowego

Glazura cukrowa:

1/2 szklanki cukru pudru [10dag]
2 jajka [białka]
1/3 łżeczki olejku rumowego

Przyrządzenie:

1.Przygotować rozczyn z mleka, 2 lyzek mąki, łyżki cukru oraz drożdży roztartych z łyżeczką cukru, pozostawić w cieple do wyrośnięcia.
2.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żóltka utrzeć z resztą cukru przeznaczonego do ciasta, dodać sól oraz olejek zapachowy.
3.Do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałe składniki i dobrze wyrobić. Tłuszcz lekko podgrzać, dodac do ciasta i dalej wyrabiać, aż do wchłonięcia tłuszczu. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia.
4.Przygotować masę makową. Sparzony conajmniej na 3 godziny wcześniej mak, pozostawiony do nasiąknięcia, odcedzić na sicie i zemleć bądź utrzeć drewnianą gałką w makutrze. Dodać cukier, ubite białka, bułkę tartą, pokrojoną i usmażoną w cukrze skórkę pomarańczową oraz sparzone i obrane ze skórki pokrojone migdały.Maśe dokładnie wymieszać.
5.Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować prostokat. Nałożyć po 1/2 masy makowej, rozsmarować nożem równo na całym kawałku ciasta i zawinąć ciasno w rulon. Uformowaną struclę zawinąć luźno w w nasmarowany masłem lub margaryną papier, włożyć do foremek i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wstawić do gorącego piekarnika i piec w temp. 180 stopni C na kolor złoty przez 40 minut. Upieczone strucle odwinąć z papieru.
6.Przygotować glazurę. Białka utrzec z cukrem pudrem, dodać olejek rumowy, dokładnie wymieszać. Przestudzone strucle makowe polukrować. Pozostawić je na kilkanaście miniut do obsuszenia.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Dawid2
Administrator
Administrator



Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 610
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 11 razy
Ostrzeżeń: 0/10
Skąd: Tarnów

PostWysłany: Nie 17:17, 02 Gru 2007    Temat postu:

muszę zadegustować... brzmi NAPRAWDĘ zachęcająco!!!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Bartolus
Zawodowiec Forum
Zawodowiec Forum



Dołączył: 07 Sie 2006
Posty: 674
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 8 razy
Ostrzeżeń: 0/10

PostWysłany: Nie 17:52, 02 Gru 2007    Temat postu:

Polecam go, jest idealny na różne okazje. Laughing Cool Smile

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Przepisy i porady na udane wypieki domowe Strona Główna -> Ciasta Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group
Regulamin